Auton päästömittaus kuuluu määräaikaiskatsastukseen

  • 18 Aug, 2022

Auton päästömittaus on pakollinen

Auton päästömittaus on pakollinen ja kuuluu osaksi autojen määräaikaiskatsastusta. Mittaustulos on voimassa kolmen kuukauden ajan. Päästömittaus voidaan suorittaa auton katsastuksen yhteydessä tai korjaamolla. Korjaamolta täytyy löytyä asianmukaiset laitteet ja päästömittauksia voivat tehdä vain Trafin valtuuttamat korjaamot. Todistus päästömittauksesta toimitetaan katsastuskonttorille määräaikaiskatsastuksen yhteydessä. Ilman hyväksyttyä päästömittausta ei auto läpäise määräaikaiskatsastusta. Määräaikaiskatsastuksen väli riippuu auton iästä. Uudemmat autot katsastetaan vanhoja autoja harvemmin.

Hyödyllinen auton päästömittaus

Auton päästömittaus saa välillä tunteet kuumenemaan, jos päästöt ovat korkealla ja auto ei läpäise katsastusta. Auton päästömittauksella on kuitenkin tärkeä rooli. Päästömittauksen avulla pyritään kontrolloimaan autojen aiheuttamia päästöjä. Uudemmissa autoissa päästömittausten rajat ovatkin vanhoja autoja tiukemmat. Pakokaasut ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja sen lisäksi myös ympäristö kärsii pakokaasuista.

Moottorin osat ja myös pakoputkisto vaikuttavat päästömittauksien tulokseen. Liian korkea tulos voi johtua monesta syystä. Pakoputkistossa voi olla vuoto. Katalysaattori, lambda-anturi, ilmamassamittari tai turbo voivat olla viallisia. Vanhoissa autoissa kaasuttimen säädöt voivat olla pielessä. Myös sytytysjärjestelmän vika aiheuttaa korkeita päästöjä, kun polttoaine ei pääse palamaan oikealla tavalla. Tukossa oleva ilmansuodatin lisää kulutusta ja saasteen määrää.

Päästöarvojen korjaaminen

Auton päästöarvojen korjaaminen on hyvä aloittaa ilmeisimmästä ongelmasta. Katsastuksessa voi tulla ilmi, että pakoputkessa on reikä. Edullisempia osia, kuten ilmansuodatin, voi vaihtaa samalla. Varaosat tilaat helposti netistä ja usein myös hinta on edullisempi. Netissä valikoima on myös liikkeitä suurempi, joten varaosia löytää autoon kuin autoon eri hintaluokissa.